Pimp your flag

Op 5 juni herdenken we de Slag van Woeringen.
732 jaar geleden behaalde Brabant een verpletterende overwinning. Ja en, lang geleden denkt u misschien wat hen ik daarmee? Echter de gevolgen van de slag van Woeringen zijn voelbaar tot vandaag de dag.
De veldslag bepaalde de grens tussen wat we nu Duitsland noemen en onze contreien.
De slag zette Brabant als toonaangevende landstreek definitief op de kaart.
Echter door de zware financiële kosten van de slag van Woeringen voor de Brabantse adel legde de slag ook de grondslag voor de latere vrijheidscharters van Brabant zoals het charter van Kortenberg en de blijde intrede van 1356.
Door de slechte financiële situatie van de adel, die massaal bij de steden moest gaan lenen konden de steden heel gemakkelijk rechten en privileges eisen. Het gevolg hiervan was het charter van Kortenberg van 1312. Iedereen kent de Magna Carta van de Engelsen. Dat vrijheidscharter was het eerste vrijheidscharter ooit en het eerste dat de grondslag was van een democratisch process. Echter de Magna was enkel van toepassing voor de adel, de toenmalige 1%. Het charter van Kortenberg was het eerste constitutionele document van gans Europa dat eveneens van toepassing was voor iedereen, voor rijk en arm. Het is een mijlpaal in de democratisering van Europa en deze mijlpaal was er nooit gekomen zonder de slag van Woeringen.
Met de N-BB kijken wij naar de toekomst maar staan we op een historisch solide fundering. Daarom roepen wij dan ook op om op 5 juni de Brabantse vlag uit te hangen, roepen wij op om 5 juni uit te roepen tot Brabanste nationale feestdag. Wat in tegenstelling tot de Vlaamse feestdag zijn de gevolgen van 5 juni nog wel elke dag voelbaar.

Op 5 juni willen wij dan ook verder werk maken van het verdrijven van de Vlaamse vod, de vlag van de Bezetter, uit het straatbeeld en roepen wij Brabanders op om massaal de Brabantse leeuw uit te hangen.
U kan deze als u dat wil ook pimpen zoals dit geweldige exemplaar dat ons werd toegezonden.

Dus afspraak 5 juni, hang de Leeuw, al dan niet gepimpte versie, neem er een foto van en stuur die foto naar ons..

#harbalorifa
#pimpyourflag
#brabant2020
#vlaanderenBARST

2 gedachten over “Pimp your flag

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: