Weg met Leopold, leve Everard!

Nu er zoveel beelden van hun sokkel vallen stellen wij voor om die in Brabant te vervangen door beelden van een echte Brabanste held Everard t’Serclaes.In de herfst van 1356 had de Graaf van Vlaanderen, Lodewijk van Male de Brabanste hoofdstad Brussel veroverd. Hij wou zich volledig onterecht Brabant toe-eigenen en zichzelf uitroepen tot hertog van Brabant. Echter dit was zonder Everard t’Serclaes gerekend.
In de nacht van 24 oktober 1356 klom hij met een kleine groep volgelingen over de Brusselse wallen, nabij de Warmoesbroek waar hij woonde. Ze drongen door tot de Grote Markt en slaagden erin het Vlaamse banier van het stadhuis te halen. Daarna deden ze hetzelfde aan de Sint-Katelijnepoort. Ze wierpen de Vlaamse vlag in de stadsgracht, waar ze nog menig jaar bleef rotten. Toen de bevolking de Brabantse standaard opnieuw zag wapperen, kwam ze in opstand en verjoeg ze de rest van de Vlaamse troepen.
Het opende de weg voor de terugkeer van de echte hertog van Brabant en het dwong de hertog om de Brabanders verregaande vrijheden te garanderen in het charter van de blijde intrede van 1356.
Zonder de heldendaden van t’Serclaes en zijn companen was de revolutionaire keure er nooit gekomen.
En volgens ons verdient dat wel enkele standbeelden, momenteel staat er één aan de grote markt van Brussel maar met het verdwijnen van Leopold komt er plaats vrij voor nieuwe beelden van deze Brabanste held.

#brabant2020
#vlaanderenBARST

Wat stond er eigenlijk in die keure?👇

De oude privileges en rechten van de onderdanen van de hertog werden opnieuw bekrachtigd.
De macht van de hertog werd ingeperkt. Zo werd bepaald dat deze Brabantse machthebber alleen oorlog mocht voeren met toestemming van de Brabantse steden.
Brabant zou ondeelbaar blijven. Het was verboden om de Brabantse ‘lande te scheydene’ (art.1).
De gemaakte afspraken zouden gelden tot in ‘ewelicken dagen’, dus blijvend zijn.
Indien de hertog zijn plichten op het gebied van privileges niet nakwam, hadden de onderdanen het recht in verzet te komen.
Het document bevatte een belangrijke economische afspraak: koop- en handelslieden kregen bewegingsvrijheid door heel Brabant (en Limburg). Brabant was het enige ‘Nederlandse’ gewest met dit privilege en profiteerde hiervan enorm in de vijftiende eeuw, toen de Brabantse economie floreerde.

4 gedachten over “Weg met Leopold, leve Everard!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: